Henk was een muzikaal mens, hij hield van muziek en zong ook zelf. Het beeld van de muziekmap die hij vasthield was een uitgangspunt voor het monument. Op het gedenkbeeld de tekst van Henk’s favoriete aria uit de Messiah van Händel: the trumpet shall sound and the dead shall be raised incorruptible, and we shall be changed.

Sjoerd Homme de Jong was afkomstig uit Friesland, vanuit de Friese graftraditie hebben we gezocht naar een vormgeving die een sobere en statige uitstraling zou hebben.

Sjoerd was leraar en ‘adieu monsieur le professeur’ was hier op zijn plaats.

(placeholder)
(placeholder)

In alle gevallen is het maken van een gedenkbeeld een bijzonder proces, bij dit monument waren vooral de ontmoetingen en de gesprekken met de 4 kinderen van Joep en Mimi heel mooi. In korte tijd hebben we een intensief en open contact gehad wat resulteerde in een prachtige dag bij de plaatsing van het monument. Hierboven een beeldverslag van de stappen onderweg en vooral ook het plaatsen van het gedenkbeeld.

(placeholder)

historisch overzicht gedenkbeelden


(placeholder)

Het samen maken van het gedenkbeeld voor de overleden kinderen en echtgenote was een

onvergetelijke ervaring, Arnold zelf heeft hierover onderstaande tekst geschreven.


WERKEN MET HENK

Toen eind 2010 eerst mijn kinderen en korte tijd later mijn vrouw onder tragische omstandigheden overleden was een grafmonument niet het eerste waar ik mee bezig was.

Wel wist ik dat ik niet een ‘standaard’ grafmonument wilde en dat er een moment zou komen om daarmee aan de slag te gaan. Via via kwam ik in contact met Henk. Na een eerste telefoongesprek ben ik naar Ulft gegaan om kennis te maken met Henk, zijn werk en zijn werkwijze. Dat gaf me vertrouwen in een goede samenwerking. Ik vertelde Henk mijn wensen. Mijn kinderen liggen samen in één graf en mijn vrouw in het graf ernaast. Het moest duidelijk zijn dat het drie individuen zijn, maar wel met elkaar en met mij verbonden. En een bankje er bij om rustig te kunnen zitten. En passend in de (landelijke) omgeving van de kleine begraafplaats. Henk is toen bij mij op bezoek geweest en heeft met mij ons huis, de omgeving en de begraafplaats bekeken en mij verhalen laten vertellen over ons gezin.

Dat leidde tot een ontwerp wat mij aansprak en tot de uitnodiging mee te werken met het werken aan het grafmonument (gedenkbeeld/gedenkbeelden). Dat laatste sprak me direct aan en heeft voor mij ontzettend goed gewerkt en leidde tot een echte ‘samen’werking.

De dagen dat ik met Henk in Ulft heb gewerkt waren waardevol op verschillende manieren; ik zag met eigen ogen ontstaan wat eerst alleen een schets op papier was. Henk betrok mij bij alle beslissingen in de uitvoering en uitwerking, ik was aan de slag met zagen, hakken en polijsten en daardoor ook aan het verwerken. En tussendoor voerden we gesprekken, soms heel serieus, altijd met warmte en humor.

Toen alle onderdelen van het grafmonument klaar waren hebben we het samen geplaatst op het kerkhof, een mooie en waardige afsluiting van onze samenwerking waarop ik terugkijk met veel voldoening over het proces van totstandkoming, maar zeker over het resultaat.


Hervormde begraafplaats Terborg 2011.

Het uitganspunt voor dit monument is een tekening gemaakt door Anko zelf.

Anko was architect en ook tekenaar. In 1994 is de tekening gemaakt van de kerk van Gottfried Böhm in Neviges.

Anko heeft de kerk getekend en daaronder geschreven: ‘het verdwijnpunt ligt in de hemel’.

Een andere inspiratiebron voor het monument is Anko’s voorliefde voor Romaanse architectuur.

Deze twee bronnen zijn verwerkt in een zuil van Belgisch hardsteen. De bovenkant van de zuil is vormgegeven als een Romaans kruisgewelf. Op de zuil is in reliëf een vertaling aangebracht van de tekening en de tekst. Tekening en tekst vormen samen een lijnenspel.


Het grafmonument voor Arno is geplaatst op de begraafplaats aan de Daalseweg in Nijmegen.

Het monument is gemaakt van Belgisch hardsteen van 8 cm. dik, 50 cm. breed en 120 cm. hoog. De steen is aan de bovenkant op een traditionele manier decoratief afgewerkt.

Op de steen zijn drie elementen te zien. Bovenaan een spiraalvorm die is afgeleid van de kop van een contrabas, het instrument dat Arno bespeelde. In die spiraalvorm verwerkt de tekst die stond op het overlijdensbericht.

In het midden, in een verheven letter, de geboorte- en sterfdata van Arno. Aan de onderkant Arno’s zelf ontworpen beeldmerk dat hij bij zijn leven in stempelvorm gebruikte.

(placeholder)
(placeholder)