(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

letterkunst specials

Zandschrijven (2012)


Ik ben verzot op letters, op schrijven, kalligraferen en het hakken van letters. Vooral dat laatste is iets wat ik graag doe. Diep hakken en vastleggen voor altijd.

Ik doe het graag maar besef dat ook het een vruchteloze poging is om vast te houden wat niet vast te houden is.

Zeer tijdelijk en daarom ook aantrekkelijk om mee te werken is zand.

Hieronder een paar foto's van zandschrijverij op de Achterhoekspektakel toer in de zomer van 2102.

Letterhakken op locatie (2010)


In 2010 ben ik gevraagd om in de Stevenskerk in Nijmegen een nieuwe inscriptie in de vloer te maken. Het ging hier om de tekstmarkering van een plek waar kort na WO2 de grafresten zijn begraven van de graven die in de oorlog waren verwoest. Deze plek was pas onlangs opnieuw getraceerd en het bestuur van de kerk besloot dat een herinneringstekst (zie hieronder) de plek zou gaan markeren.

Bij de restauratie van de kerk na WO II zijn op deze plaats de stoffelijke resten verzameld van mensen die tot 1829 in de kerk begraven werden.


Kalligrafie


Letterhakken begint met letters tekenen, letters schrijven, letters kalligraferen maar ook met letterkennis.

De mooiste letters komen bijna altijd voort uit een goede oog-hand coördinatie, een gedegen oefening en tegelijkertijd een grote ontspanning. Deze combinatie van factoren leveren vaak de prachtigste vormen op.

Ik kalligrafeer graag, de herkomst van onze lettervormen worden helder en ook de expressiviteit van letters en woorden kunnen onderzocht worden. Vaak gebruik ik mijn kalligrafie in ontwerpen die later gehakt worden.


Empathie, het Griekse woord gehakt in marmer. Een cadeau voor een promovendus op het onderwerp 'empathie in de praktijk van de huisarts'.


foto: Roos Wissink